Како да додадете музика во приказната на Инстаграм

Создадено 7 март, 2024
музика со приказна за инстаграм

Во денешното дигитално доба, платформите за социјални медиуми станаа составен дел од нашите животи. Инстаграм, особено, се здоби со огромна популарност поради неговите визуелни способности за раскажување приказни. Една од најатрактивните функции на Инстаграм е можноста за додавање музика во вашите приказни. Без разлика дали сакате да го поставите расположението, да се изразите или едноставно да ги забавувате вашите следбеници, додавањето музика може да ги подигне вашите приказни на Инстаграм на следното ниво. Во оваа статија, ќе ве водам низ процесот на додавање музика во вашата приказна на Инстаграм користејќи ја вградената музичка функција, како и како да додавате своја музика користејќи апликации од трети страни.

Зошто да додавате музика во вашата приказна на Инстаграм?


Музиката има силно влијание врз нашите емоции и може да го подобри целокупното искуство на вашата приказна на Инстаграм. Може да го трансформира секојдневниот момент во незаборавен и да создаде врска со вашата публика. Со додавање музика во вашата приказна на Инстаграм, можете да го поставите тонот, да предизвикате одредени чувства и да ја направите вашата содржина попривлечна и забавна. Без разлика дали споделувате искуство од патувањето, прикажувате нов производ или едноставно доловувате секојдневен момент, музиката може да го додаде тој дополнителен допир на креативност и автентичност во вашата приказна.

Како да додадете музика во приказната на Инстаграм користејќи ја вградената музичка функција

Инстаграм го направи неверојатно лесно додавањето музика во вашите приказни со вградената музичка функција. Еве како можете да го направите тоа:

 1. Отворете ја апликацијата Instagram на вашиот мобилен уред и повлечете надесно за да пристапите до камерата.
 2. Снимајте фотографија или видео за вашата приказна или изберете една од вашата листа на камера.
 3. Допрете на иконата за налепница на горниот дел од екранот.
 4. Изберете ја налепницата „Музика“ од достапните опции.
 5. Пребарајте песна или прелистувајте низ различните категории и плејлисти.
 6. Откако ќе ја пронајдете саканата песна, можете да ја прегледате со допирање на неа.
 7. Прилагодете ја должината на песната со влечење на лизгачот лево или десно.
 8. Приспособете го изгледот на музичката налепница со допирање на неа и избирање различни стилови.
 9. Преместете ја и променете ја големината на музичката налепница до саканата локација на вашата приказна.
 10. Допрете „Готово“ за да ја додадете музиката во вашата приказна на Инстаграм.

Со користење на вградената музичка функција, можете лесно да најдете популарни песни, да истражувате различни жанрови и да додадете допир на персонализација на вашата приказна на Instagram.

Додавање сопствена музика во приказната на Инстаграм користејќи апликации од трети страни

Ако сакате да додадете своја музика во вашата приказна на Инстаграм, можете да користите апликации од трети страни кои ја обезбедуваат оваа функционалност. Еве неколку популарни апликации кои ви дозволуваат да додавате своја музика во вашата приказна на Инстаграм:

 1. Spotify: Со преку милиони песни во својата библиотека, Spotify е одличен избор за додавање сопствена музика во вашата приказна на Инстаграм. Едноставно креирајте плејлиста со песните што сакате да ги користите и зачувајте ја на Spotify. Потоа, отворете ја апликацијата Instagram, повлечете надесно за да пристапите до камерата и следете ги истите чекори споменати претходно за да додадете музичка налепница. Допрете на опцијата „Повеќе“ и изберете Spotify за да ја изберете зачуваната плејлиста.
 2. SoundCloud: SoundCloud е уште една популарна платформа за откривање и споделување музика. Ви овозможува да прикачувате свои песни или да ја истражувате огромната колекција на содржини генерирани од корисниците. За да додадете своја музика од SoundCloud во вашата приказна на Instagram, отворете ја апликацијата SoundCloud, изберете ја песната што сакате да ја споделите, допрете на иконата за споделување и изберете ја опцијата „Instagram Stories“.
 3. InShot: InShot е разновидна апликација за уредување видео која нуди низа функции, вклучувајќи ја и можноста за додавање музика на вашите видеа. Можете да увезете своја сопствена музика од библиотеката на вашиот уред или да изберете од колекцијата на апликацијата. Откако ќе го уредите вашето видео во InShot, можете да го зачувате во ролетот на камерата и потоа да го поставите на вашата приказна на Instagram.

Ова се само неколку примери од многуте достапни апликации од трети страни кои ви дозволуваат да додавате своја музика во вашата приказна на Инстаграм. Истражете различни опции и пронајдете ја онаа што одговара на вашите потреби и преференции.

Чекори за додавање сопствена музика во приказната на Инстаграм


Сега кога сте запознаени со вградената музичка функција и апликациите од трети страни, да ги поминеме чекорите за да додадете своја музика во вашата приказна на Инстаграм:

 1. Изберете ја музиката што сакате да ја додадете во вашата приказна на Instagram и проверете дали е зачувана на вашиот уред или во апликацијата што ја користите.
 2. Отворете ја апликацијата Instagram на вашиот мобилен уред и повлечете надесно за да пристапите до камерата.
 3. Снимајте фотографија или видео за вашата приказна или изберете една од вашата листа на камера.
 4. Допрете на иконата за налепница на горниот дел од екранот.
 5. Изберете ја налепницата „Музика“ од достапните опции.
 6. Наместо да ја користите вградената музичка функција, допрете на опцијата „Моја музика“ или „Прилагодено“.
 7. Изберете го изворот од кој сакате да додадете своја музика (на пр. Spotify, SoundCloud, InShot).
 8. Изберете ја конкретната песна или плејлиста што сакате да ја додадете во вашата приказна на Инстаграм.
 9. Приспособете го изгледот на музичката налепница со допирање на неа и избирање различни стилови.
 10. Преместете ја и променете ја големината на музичката налепница до саканата локација на вашата приказна.
 11. Допрете „Готово“ за да додадете своја музика во приказната на Инстаграм.
 12. Следејќи ги овие чекори, можете да додадете своја музика и да го покажете вашиот личен вкус и стил во вашите приказни на Инстаграм.

Совети за решавање проблеми за додавање музика во приказната на Инстаграм


Понекогаш, може да наидете на проблеми или тешкотии додека додавате музика во вашата приказна на Инстаграм. Еве неколку совети за решавање проблеми кои ќе ви помогнат да ги надминете вообичаените предизвици:

 • Ажурирајте ја вашата апликација: проверете дали ја имате инсталирано најновата верзија на апликацијата Instagram на вашиот уред. Ажурирањата често вклучуваат поправени грешки и подобрувања што можат да ги решат сите проблеми со додавање музика во вашите приказни.
 • Проверете ја вашата интернет конекција: стабилната интернет конекција е неопходна за пристап до музичката библиотека и додавање музика во вашата приказна на Instagram. Осигурете се дека сте поврзани на сигурна Wi-Fi мрежа или имате силна мобилна конекција за податоци.
 • Исчистете го кешот и податоците: ако имате постојани проблеми со додавање музика, чистењето на кешот и податоците од апликацијата Instagram може да помогне. Одете до поставките на вашиот уред, пронајдете ја апликацијата Instagram и исчистете ги кешот и податоците. Забележете дека ова ќе ве одјави од апликацијата, затоа погрижете се да ги запомните вашите ингеренции за најавување.
 • Рестартирајте го уредот: Понекогаш, едноставното рестартирање може да ги реши привремените дефекти и да ја врати функционалноста на апликацијата. Исклучете го вашиот уред, почекајте неколку секунди и потоа вклучете го повторно.
 • Контактирајте со поддршката на Instagram: ако ниту еден од горенаведените совети за решавање проблеми не функционира, можете да контактирате со поддршката на Instagram за дополнителна помош. Можеби ќе можат да дадат конкретни решенија или увид во проблемот со кој се соочувате.

Следејќи ги овие совети за решавање проблеми, можете да обезбедите непречено и без проблеми искуство кога додавате музика во вашата приказна на Инстаграм.

музика на инстаграм приказна 2

Креативни начини за користење музика во вашата приказна на Инстаграм


Сега кога знаете како да додавате музика во вашата приказна на Инстаграм, ајде да истражиме неколку креативни начини да го искористите максимумот од оваа функција и да го подобрите вашето раскажување приказни:

 1. Саундтрак за патувачки авантури: ако ги споделувате вашите искуства од патувањето, додавањето музика може да ја пренесе вашата публика до дестинацијата и да ги засили емоциите доловени во вашите фотографии и видеа. Изберете песни што го одразуваат расположението и атмосферата на местото што го посетувате.
 2. Истакнете ги карактеристиките на производот: ако прикажувате производ или услуга, музиката може да помогне да се создаде волшебна и привлечна приказна околу неа. Користете оптимистички и енергични песни за да ги истакнете карактеристиките и придобивките на производот или изберете песна што се усогласува со идентитетот на брендот.
 3. Емоционално раскажување приказни: музиката има моќ да предизвика емоции и да создаде подлабока врска со вашата публика. Користете го за да го подобрите емоционалното влијание на вашите приказни, без разлика дали споделувате лична анегдота, искрена порака или мотивациска приказна.
 4. Моменти од зад сцената: музиката може да додаде забавен и разигран елемент на содржината зад сцената. Изберете привлечни мелодии или оптимистички песни што ќе ги придружуваат вашите видеа зад сцената, давајќи ѝ на публиката увид во вашиот креативен процес или дневна рутина.
 5. Интерактивни искуства: експериментирајте со интерактивни елементи во вашата приказна на Инстаграм користејќи музика. На пример, можете да побарате од вашата публика да ја погоди песната што се репродуцира во заднина или да креирате анкета барајќи од нив да ја изберат својата омилена песна.

Со креативно вклучување на музика во вашите приказни на Инстаграм, можете да ја вклучите вашата публика, да ја направите вашата содржина понезаборавна и да се издвоите од толпата.

Правни размислувања при додавање музика во приказната на Инстаграм


Иако додавањето музика во вашата приказна на Инстаграм може да биде одличен начин за подобрување на вашата содржина, важно е да бидете свесни за правните размислувања и потенцијалните проблеми со авторските права. Еве неколку клучни точки што треба да ги имате на ум:

Прекршување на авторските права: Користењето музика заштитена со авторски права без дозвола може да доведе до прекршување на авторските права. Од суштинско значење е да се почитуваат правата на уметниците и креаторите со добивање на потребните лиценци или дозволи пред да ја користите нивната музика во вашите приказни на Инстаграм.

Музика без авторски права: за да избегнете проблеми со авторските права, можете да користите музика без авторски права, што е музика што е лиценцирана за специфични намени без потреба од индивидуални дозволи. Постојат неколку платформи кои нудат широк спектар на музика без авторски права, како што се Soundstripe, Epidemic Sound и Artlist.

Договори за лиценцирање: Ако сакате да користите популарни песни во вашите приказни на Инстаграм, можеби ќе треба да добиете договори за лиценцирање со соодветните носители на правата. Ова може да вклучи контактирање со изведувачот или неговата издавачка куќа за да се преговараат за условите за користење на неговата музика.

Наведи извор: Кога користите музика за која е потребна атрибуција, погрижете се соодветно да го заслужите изведувачот или изворот во вашата приказна на Инстаграм. Ова може да се направи со спомнување на името на уметникот, вклучително и врска до неговата веб-страница или профил на социјалните мрежи, или со користење на соодветни ознаки и хаштагови.

Од клучно значење е да се едуцирате за законитоста на користење музика во вашите приказни на Инстаграм и да се осигурате дека ги почитувате релевантните закони и прописи за авторски права. Игнорирањето на овие размислувања може да резултира со правни последици и да му наштети на вашето онлајн присуство.

Алтернативи за додавање музика во приказната на Инстаграм


Ако додавањето музика во вашата приказна на Инстаграм не е изводливо или соодветно за вашата содржина, постојат алтернативни начини да го подобрите раскажувањето приказни и да ја вклучите публиката. Еве неколку идеи:

Звучни ефекти: наместо музика, можете да вградите звучни ефекти за да додадете длабочина и атмосфера во вашата приказна на Инстаграм. Без разлика дали се работи за звук на бранови што удираат, чврчорење на птици или отворање на вратата, звучните ефекти можат да создадат поизвонредно искуство за вашата публика.

Глас: Размислете за користење на сопствениот глас или гласот на нараторот за да обезбедите контекст и нарација на вашата приказна на Инстаграм. Ова може да биде особено ефикасно за упатства, видеа од зад сцената или содржини за раскажување приказни.

Наслови и текст: користете титли и текстуални преклопувања за да ја пренесете вашата порака и да ја вклучите публиката. Можете да експериментирате со различни фонтови, бои и анимации за да го направите вашиот текст визуелно привлечен и да привлече внимание.

Визуелни ефекти: истражете ги различните визуелни ефекти и филтри достапни на Instagram за да ја подобрите визуелната привлечност на вашите приказни. Од бумеранг до суперзум, постојат различни опции за да додадете допир на креативност и уникатност на вашата содржина.

Запомнете, клучот е да експериментирате и да пронајдете алтернативни начини да ги направите вашите приказни на Инстаграм привлечни и незаборавни, дури и ако музиката не е примарен фокус.

Заклучок


Додавањето музика во вашата приказна на Инстаграм може да го подигне вашето раскажување приказни и да ја вклучи вашата публика на уникатен начин. Без разлика дали ќе изберете да ја користите вградената музичка функција или да додадете своја музика преку апликации од трети страни, можностите се бесконечни. Не заборавајте да ги земете предвид правните аспекти и проблемите со авторските права кога користите музика и истражете алтернативни методи за подобрување на вашите приказни на Инстаграм доколку музиката не е соодветна за вашата содржина. Со овие совети и техники, можете да креирате волшебни и незаборавни приказни на Инстаграм кои оставаат траен впечаток на вашите следбеници. Затоа, напред, ослободете ја вашата креативност и дозволете музиката да биде саундтракот на вашата приказна на Инстаграм!

За жал, музичката налепница е примарен метод за додавање музика во вашата приказна на Инстаграм. Иако постојат алтернативни апликации и методи, тие можеби нема да ја нудат истата беспрекорна интеграција како вградената музичка функција.

Достапноста на песните во музичката библиотека на Instagram може да се разликува во зависност од вашата локација и договорите за лиценцирање со музичките етикети. Ако не можете да најдете одредена песна, можеби нема да има лиценца за употреба во вашиот регион.

Да, можете да додавате музика и на фотографии и на видеа на вашата приказна на Инстаграм. Едноставно следете ги истите чекори споменати претходно за да додадете музичка налепница во вашата приказна.