Како да го поврзете Фејсбук со Инстаграм

Создадено 14 март, 2024
поврзете го Фејсбук со Твитер

Во денешниот меѓусебно поврзан дигитален свет, платформите за социјални медиуми станаа моќни алатки за лична и деловна употреба. Фејсбук и Инстаграм, двете популарни платформи, имаат милиони активни корисници. Ако се прашувате како да го поврзете Facebook со Instagram, на вистинското место сте. Во оваа статија, ќе ве водам низ процесот на беспрекорно интегрирање на овие две платформи.

Зошто да ги поврзете Фејсбук и Инстаграм?

Пред да навлеземе во техничките детали, ајде да разбереме зошто поврзувањето на Фејсбук и Инстаграм може да биде корисно. Прво, ви овозможува вкрстено објавување на содржина помеѓу двете платформи, заштедувајќи ви време и напор. Можете без напор да споделувате фотографии и видеа на Инстаграм на вашиот профил или страница на Фејсбук, допирајќи до поширока публика. Оваа интеграција исто така ви овозможува да ги искористите силните страни на двете платформи. Фејсбук е познат по своите робусни рекламни способности, додека Инстаграм е популарен по својата визуелно привлечна содржина. Со поврзување на двете, можете да креирате повлијателни и насочени маркетинг кампањи.

Како да го поврзете Instagram со Facebook

За да го поврзете Instagram со Facebook, следете ги овие едноставни чекори:

 1. Отворете ја апликацијата Instagram на вашиот мобилен уред и допрете ја иконата на вашиот профил што се наоѓа во долниот десен агол на екранот.
 2. Допрете на трите хоризонтални линии во горниот десен агол за да пристапите до менито.
 3. Изберете "Settings" од опциите на менито.
 4. Скролувајте надолу и допрете на „Сметка“.
 5. Во делот „Сметка“, допрете на „Поврзани сметки“.
 6. Допрете на „Facebook“ и внесете ги вашите акредитации за најавување на Facebook кога ќе биде побарано.
 7. Дозволете Instagram да пристапи до вашата сметка на Facebook со доделување на потребните дозволи.
 8. Откако ќе се поврзете, можете да изберете да ги споделите вашите објави на Инстаграм директно на вашиот профил на Фејсбук или на одредена страница на Фејсбук.

Како да го поврзете Фејсбук со Инстаграм

Ако сакате да го поврзете Facebook со Instagram, следните чекори ќе ве водат низ процесот:

 1. Отворете ја апликацијата Facebook на вашиот мобилен уред и најавете се на вашата сметка.
 2. Допрете на трите хоризонтални линии во горниот десен агол за да пристапите до менито.
 3. Скролувајте надолу и допрете на „Поставки и приватност“ и потоа изберете „Поставки“.
 4. Во менито „Поставки“, допрете на „Поставки за сметка“.
 5. Допрете на „Инстаграм“ и потоа изберете „Поврзи сметка“.
 6. Внесете ги вашите ингеренции за најавување на Instagram кога ќе биде побарано.
 7. Дозволете Фејсбук да пристапи до вашата сметка на Инстаграм со доделување на потребните дозволи.
 8. Откако ќе се поврзете, можете да изберете да ги споделите вашите објави на Facebook директно на вашиот профил на Instagram.

Поврзување на Инстаграм со деловна страница на Фејсбук

Ако имате деловна страница на Фејсбук и сакате да ја поврзете вашата сметка на Инстаграм со неа, следете ги овие чекори:

 1. Отворете ја апликацијата Instagram на вашиот мобилен уред и одете на страницата на вашиот профил.
 2. Допрете на трите хоризонтални линии во горниот десен агол за да пристапите до менито.
 3. Изберете "Settings" од опциите на менито.
 4. Скролувајте надолу и допрете на „Сметка“.
 5. Во делот „Сметка“, допрете на „Поврзани сметки“.
 6. Допрете на „Facebook“ и внесете ги вашите акредитации за најавување на Facebook кога ќе биде побарано.
 7. Дозволете Instagram да пристапи до вашата сметка на Facebook со доделување на потребните дозволи.
 8. Откако ќе се поврзете, одете на вашиот профил на Инстаграм и допрете на „Уреди профил“.
 9. Скролувајте надолу и во делот „Информации за јавен бизнис“, допрете на „Страница“.
 10. Изберете ја вашата деловна страница на Facebook од списокот со достапни страници.
 11. Вашата сметка на Инстаграм сега е поврзана со вашиот бизнис на Facebook
 12. Страница, овозможувајќи ви лесно да управувате и споделувате содржина на двете платформи.
поврзете го Фејсбук со Твитер 2

Придобивките од поврзувањето на Фејсбук и Инстаграм

Со поврзување на Фејсбук и Инстаграм, отклучувате различни поволности кои можат да го подобрат вашето искуство во социјалните мрежи и маркетинг напорите. Прво, овозможува беспрекорно споделување содржина, овозможувајќи ви да допрете до поширока публика. Можете лесно да ги споделите вашите објави на Инстаграм на вашиот профил или страница на Фејсбук, зголемувајќи ја видливоста и ангажираноста. Дополнително, интегрирањето на двете платформи обезбедува вредни увиди и аналитика. Можете да пристапите до детални податоци за демографијата на публиката, стапките на ангажираност и перформансите на објавите, помагајќи ви да донесувате информирани одлуки за вашата стратегија за социјалните медиуми. Понатаму, поврзувањето на Facebook и Instagram го поедноставува управувањето со повеќе сметки. Можете лесно да се префрлате помеѓу двете платформи и да ги насочите процесите на креирање и закажување содржина.

Решавање на вообичаени проблеми при поврзување на Фејсбук и Инстаграм

Додека поврзувањето на Фејсбук и Инстаграм е обично директен процес, може да наидете на некои проблеми на патот. Еве неколку вообичаени проблеми и нивните решенија:

 • Неважечки акредитиви за најавување: двапати проверете ги акредитивите за најавување и за Facebook и за Instagram за да се уверите дека се точни. Ако неодамна сте ги промениле лозинките, погрижете се соодветно да ги ажурирате.
 • Грешки во дозволата: Осигурете се дека сте ги дале потребните дозволи за Instagram да пристапи до вашата сметка на Facebook и обратно. Повторете го процесот на овластување доколку е потребно.
 • Технички дефекти: ако искусите технички проблеми, како што се замрзнување или паѓање на апликациите, обидете се да го рестартирате уредот или повторно да ги инсталирате соодветните апликации. Исто така, препорачливо е да се ажурираат и Facebook и Instagram на најновите достапни верзии.
 • Ограничувања за поврзување на сметки: во некои случаи, одредени сметки или страници може да не се подобни за поврзување поради поставките за приватност или други ограничувања. Проверете ги поставките на вашата сметка и приспособете ги соодветно за да ја овозможите врската.

Најдобри практики за интегрирање на Facebook и Instagram

За да го искористите максимумот од вашата интеграција помеѓу Facebook и Instagram, разгледајте ги следните најдобри практики:

 • Конзистентно брендирање: Одржувајте доследно брендирање на двете платформи, вклучително и профилни слики, насловни фотографии и био информации. Ова помага да се воспостави кохезивен идентитет и го зајакнува имиџот на вашиот бренд.
 • Оптимизирано вкрстено објавување: Кога споделувате содржина помеѓу Facebook и Instagram, проверете дали е оптимизирана за секоја платформа. Прилагодете ги големините на сликите, натписите и хаштаговите за да одговараат на специфичните барања и преференциите на публиката на секоја платформа.
 • Ангажман и интеракција: Поттикнете ангажман и интеракција со вашата публика со одговарање на коментари, пораки и спомнувања на двете платформи. Активно учествувајте во разговорите и градете значајни врски.
 • Стратешко споделување на содржина: наместо едноставно дуплирање на содржината, креирајте стратешки план за споделување. Прилагодете ги вашите објави за секоја платформа, приспособувајќи ги на уникатните карактеристики и предности на Facebook и Instagram.
 • Користете аналитика: редовно анализирајте ги перформансите на вашите објави и кампањи користејќи ги аналитиките обезбедени од Facebook и Instagram. Користете ги овие сознанија за да ја оптимизирате стратегијата за содржина и да постигнете подобри резултати.

Поврзување на Инстаграм со други платформи за социјални медиуми

Иако оваа статија се фокусира на поврзување на Фејсбук и Инстаграм, вреди да се спомене дека Инстаграм може да се интегрира и со други платформи за социјални медиуми. Со поврзување на вашата сметка на Инстаграм со платформи како што се Twitter, Pinterest или Tumblr, можете дополнително да го проширите вашиот досег и да го максимизирате присуството на социјалните мрежи. Процесот за поврзување на Instagram со овие платформи може да варира, но генерално вклучува пристап до поставките или опциите на сметката во секоја платформа и овластување на врската.

Заклучок

Интегрирањето на Facebook и Instagram отвора свет на можности за лична и деловна употреба. Со поврзување на овие две моќни платформи за социјални медиуми, можете да го рационализирате споделувањето на вашата содржина, да ги подобрите напорите за маркетинг и да стекнете вредни сознанија. Без разлика дали сакате да го поврзете Instagram со Facebook или обратно, процесот е едноставен и може да се направи со само неколку допири. Не заборавајте да ги следите најдобрите практики, да ги решавате проблемите што се појавуваат и да ги искористите придобивките од оваа интеграција за да го подигнете вашето присуство на социјалните мрежи на нови височини.

За да ја поврзете вашата сметка на Facebook со Instagram, отворете ја апликацијата Instagram, одете на вашиот профил, допрете ја иконата од менито, изберете „Settings“, потоа допрете „Account“ и на крајот изберете „Поврзани сметки“. Оттаму, изберете „Facebook“ и најавете се на вашата сметка на Facebook за да ја воспоставите врската

Поврзувањето на Фејсбук со Инстаграм ви овозможува лесно да ги споделувате вашите објави на Инстаграм на вашиот профил или страница на Фејсбук и овозможува вклучување меѓу платформите, што го прави погодно да ги најдете и да се поврзете со пријателите на Фејсбук на Инстаграм и обратно

Откако ќе ја поврзете вашата сметка на Facebook со Instagram, можете да управувате со вашите поставки за споделување на Facebook, вклучувајќи го и изборот каде вашата содржина на Instagram се споделува на Facebook и кој може да ја гледа. Дополнително, можете да ја исклучите вашата сметка на Facebook во секое време со повторно посетување на делот „Поврзани сметки“ во поставките на Instagram