Кој е сопственик на Reddit?

Создадено 8 март, 2024
кој е сопственик на Reddit

Редит е популарна платформа за социјални медиуми која стана составен дел од интернет културата. Тоа е веб-локација каде што корисниците можат да споделуваат и дискутираат содржини на различни теми, почнувајќи од вести и забава до хоби и интереси. Со милиони корисници и безброј заедници, Reddit прерасна во моќна платформа која влијае на онлајн дискусиите и трендовите.

Потеклото на Редит


Редит е основан во 2005 година од Стив Хафман и Алексис Оханијан, двајца цимери од колеџот на Универзитетот во Вирџинија. Тие сакаа да создадат платформа каде луѓето ќе можат да имаат отворени дискусии и да споделуваат интересна содржина. Првичната идеја зад Reddit беше да им се овозможи на корисниците да испраќаат врски, кои потоа ќе бидат изгласани од заедницата за да се одреди нивната видливост.

Раната сопственост на Reddit


Во раните денови, Стив Хафман и Алексис Оханијан беа единствени сопственици на Редит. Тие работеа неуморно за да ја изградат платформата и да привлечат корисници. Како што растеше базата на корисници, така се зголемуваше и потребата за финансиска поддршка за непречено функционирање на веб-страницата. Ова доведе до вклучување на надворешни инвеститори кои го видоа потенцијалот во Reddit.

Стекнување од Конде Наст


Во 2006 година, само една година по нејзиното основање, Reddit беше купен од Conde Nast, медиумска компанија позната по своите издавачки потфати. Оваа аквизиција му обезбеди на Reddit финансиската поддршка што ѝ беше потребна за проширување и подобрување на инфраструктурата. Сепак, и покрај тоа што е во сопственост на Conde Nast, Reddit продолжи да работи независно и да ја одржува својата единствена природа управувана од заедницата.

Спин-оф и создавањето на Reddit Inc.


Во 2011 година, Reddit претрпе значајна промена кога беше отцепена од Conde Nast и стана свој ентитет, познат како Reddit Inc. Овој потег му овозможи на Reddit да има поголема автономија и контрола врз своите операции. Тоа означи и пресвртница за платформата, бидејќи почна да експериментира со нови функции и да ја проширува својата база на корисници.

Значајни инвеститори и засегнати страни


Во текот на својата историја, Reddit привлекува инвестиции од различни поединци и компании. Некои значајни инвеститори се Питер Тиел, ко-основачот на PayPal и Марк Андреесен, истакнат ризичен капиталист. Овие инвестиции не само што обезбедија финансиска поддршка, туку и помогнаа да се потврди потенцијалот на Reddit како вредна платформа.

кој е сопственик на Reddit 2

Клучните фигури зад Reddit


Иако имаше бројни поединци вклучени во развојот и растот на Reddit, некои клучни фигури се издвојуваат. Стив Хафман, еден од ко-основачите, се врати во компанијата како извршен директор во 2015 година и одигра клучна улога во обликувањето на нејзината насока. Алексис Оханијан, другиот ко-основач, исто така, остана вклучен и продолжува да го поддржува Reddit како истакната фигура во технолошката индустрија.

Сегашната сопственост на Reddit


Од сега, Reddit е во сопственост на Advance Publications, медиумска компанија која е сопственик на Conde Nast и бројни други медиуми. Advance Publications се здоби со мнозински удел во Reddit во 2011 година и оттогаш е примарен сопственик. Сепак, важно е да се напомене дека Reddit работи независно и има своја структура на управување.

Процесот на управување и донесување одлуки на Reddit


Редит има уникатен систем на управување кој вклучува комбинација од гласање на корисниците и модерирање од страна на волонтерски модератори. Платформата се потпира на својата заедница за да донесува одлуки во врска со видливоста на содржината и спроведувањето на политиките. Додека сопственоста е на Advance Publications, секојдневните одлуки и управувањето со платформата во голема мера се во рацете на заедницата Reddit и нејзините модератори.

Заклучок: Кој навистина го поседува Reddit?


Како заклучок, додека Advance Publications е моментален сопственик на Reddit, вистинската сопственост на платформата лежи кај нејзините корисници и заедницата што ја води. Успехот на Reddit е резултат на страсните корисници кои придонесуваат со содржина, се вклучуваат во дискусии и ја обликуваат културата на платформата. Сопственоста на Reddit е колективен напор, што го прави единствена и моќна платформа за социјални медиуми.

Редит е подготвен да излезе на берза во една од првите технолошки иницијални јавни понуди за оваа година. Раководството и сопственоста на компанијата еволуираа со текот на годините. Значајни чинители и акционери го вклучуваат извршниот директор Стив Хафман, постоечките засегнати страни кои планираат да продадат околу 6,7 милиони акции, глобалните институционални инвеститори, вклучително и матичната компанија на Tencent и Condé Nast, Advance Magazine Publishers, како и извршниот директор на OpenAI Сем Алтман, кој беше член на одборот на Reddit. директори од 2015 до 2022 година. Сопственоста и акционерската база на компанијата претрпеа промени, при што претстојното ИПО е клучен развој во сопственичката структура на Reddit.

Редит ги откри финансиските податоци во својата изјава за регистрација на S-1 во SEC, што укажува дека компанијата остварила приход од 804 милиони долари во 2023 година, првенствено од рекламирање. Сепак, компанијата пријави нето загуба од 90,8 милиони долари за истата година. Како дел од своите планови за ИПО, Reddit има за цел да собере околу 750 милиони долари, при што компанијата и некои постоечки засегнати страни планираат да продадат околу 22 милиони акции во опсег од 31 до 34 долари по акција. Оваа ИПО ќе биде внимателно следена, бидејќи тоа е првото големо техничко деби во годината и првото ИПО на социјалните медиуми откако Pinterest излезе на берза во 2019 година.

Патот на Reddit до претстојниот IPO е обележан со значајни промени во лидерството, деловната стратегија и финансиските перформанси. Враќањето на извршниот директор Стив Хафман во компанијата во 2015 година за време на лидерска криза доведе до трансформација на приходите на Редит, кои се искачија на над 800 милиони долари годишно од 12 милиони долари, а бројот на неговите вработени, кој се зголеми на 2.000 од 80. И покрај пречките и контроверзите, вклучувајќи ги и предизвиците околу слободата на говорот и рекламирањето, раководството на Хафман ја виде еволуцијата на компанијата во главен играч во пејзажот на социјалните медиуми. ИПО на Reddit ја одразува кулминацијата на неговото патување како приватна компанија, со поранешни и сегашни вработени кои очекуваат можност да ги продадат своите акции на компанијата