Колку се важни хаштаговите на TikTok

Создадено 8 март, 2024
хаштагови на тикток

TikTok го зафати светот на социјалните медиуми, маѓепсувајќи милиони корисници со своите видеа во кратки форми и креативна содржина. Со нејзината растечка популарност, од суштинско значење е корисниците да ја разберат улогата што ја играат хаштаговите на TikTok. Хаштаговите се витална компонента на алгоритмот на TikTok, што им помага на корисниците да откријат и да се вклучат во релевантната содржина. Во оваа статија, ќе разговарам за значењето на хаштаговите на TikTok и како тие можат да ја зголемат вашата видливост и дофат на платформата.

Улогата на хаштаговите на TikTok

Хаштаговите служат како начин за категоризација и организирање на содржината на TikTok. Кога ќе вклучите хаштаг во натписот или коментарите на вашето видео, тој ќе може да го пребаруваат и да го откријат другите корисници. На пример, ако објавите видео за танцување и го вклучите хаштагот #dance, секој што го бара тој хаштаг ќе може да го најде вашето видео. Хаштаговите исто така им овозможуваат на корисниците да следат одредени теми и трендови, осигурувајќи дека никогаш не ги пропуштаат најновите вирусни предизвици или трендови.

Дополнително, хаштаговите играат клучна улога во алгоритмот на TikTok. Кога користите релевантни хаштагови, тоа ги зголемува шансите вашето видео да се појави на страницата „За вас“, каде што TikTok ја прикажува содржината на корисниците врз основа на нивните преференции и интереси. Затоа, стратешкото користење на хаштагови може значително да ги зголеми вашите шанси да достигнете поширока публика и да стекнете повеќе следбеници.

Придобивките од користењето хаштагови на TikTok

Користењето хаштагови на TikTok нуди бројни придобивки за креаторите на содржини и за бизнисите. Прво, хаштаговите обезбедуваат средство за зголемување на видливоста на вашето видео. Со користење на популарни хаштагови, вашата содржина има поголеми шанси да биде откриена од корисници кои активно ги бараат тие теми или трендови. Оваа зголемена видливост може да доведе до повеќе допаѓања, коментари и споделувања, што на крајот ќе го зголеми вашиот ангажман и бројот на следбеници.

Покрај тоа, хаштаговите ви помагаат да се придружите на разговори и заедници на TikTok. Кога користите хаштагови специфични за нишата, можете да се поврзете со истомисленици кои споделуваат слични интереси. Ова може да доведе до соработки, партнерства, па дури и можности за вмрежување. Со користење на хаштагови, можете да допрете до одредени заедници и да изградите база на лојални обожаватели за вашата содржина.

И на крај, хаштаговите на TikTok ви дозволуваат да останете релевантни и во тек со најновите трендови. Следејќи ги трендовските хаштагови, можете да идентификувате популарни предизвици, танци или меми кои моментално циркулираат на платформата. Вклучувањето на овие трендови во вашите видеа може да ги зголеми вашите шанси да станете вирални и да допрете до поширока публика.

Како да најдете трендовски хаштагови на TikTok

Пронаоѓањето хаштагови во тренд на TikTok е од суштинско значење за да останете релевантни и да го максимизирате вашиот досег. Еве неколку ефективни стратегии за откривање популарни хаштагови на платформата:

 1. Истражете ја страницата „Откриј“: страницата „Откриј“ на „ТикТок“ е ризница на трендовски содржини и хаштагови. Со редовно прелистување низ овој дел, можете да идентификувате хаштагови кои добиваат на сила и да ги користите во вашите видеа.
 2. Следете ги инфлуенсерите и креаторите: Инфлуенсерите и креаторите на содржини често го водат патот кога станува збор за популарните трендови и хаштагови. Следејќи ги и обрнувајќи внимание на хаштаговите што ги користат, можете да останете пред кривата.
 3. Користете ја функцијата за пребарување на TikTok: лентата за пребарување на TikTok ви овозможува да истражувате хаштагови поврзани со одредени теми. Едноставно внесете клучен збор или фраза, а TikTok ќе прикаже релевантни хаштагови што можете да ги вклучите во вашите видеа.
 4. Истражување на други платформи: Додека TikTok е платформата за трендовски хаштагови, другите платформи за социјални медиуми исто така можат да дадат вредни увиди. Проверете хаштагови кои се популарни на Инстаграм,
 5. Твитер или Јутјуб, бидејќи можеби се во тренд и на TikTok.

Запомнете, од клучно значење е да користите хаштагови кои се релевантни за вашата содржина и се усогласуваат со вашата ниша. Користењето случајни или неповрзани хаштагови може да доведе до исклучување, па дури и да резултира со означување на вашата содржина како спам.

Стратегии за ефективно користење на хаштагови на TikTok

Ефективното користење на хаштагови на TikTok може значително да влијае на видливоста и ангажираноста на вашата содржина. Еве неколку стратегии што треба да се земат предвид:

 1. Бидете конкретни: Користењето специфични хаштагови кои се релевантни за вашата содржина може да ви помогне да ја насочите посакуваната публика. На пример, наместо да користите #beauty, обидете се да користите #skincare или #makeuptutorial за да привлечете корисници кои се посебно заинтересирани за тие теми.
 2. Измешајте популарни и ниши хаштагови: Користењето комбинација на популарни и ниши хаштагови може да ви помогне да постигнете рамнотежа помеѓу допирање на поширока публика и поврзување со поангажирана заедница. Популарните хаштагови ги зголемуваат вашите шанси да бидете откриени, додека нишаните хаштагови ви помагаат да се поврзете со целната публика.
 3. Креирајте брендирани хаштагови: Ако сте бизнис или креатор на содржина, размислете за создавање на свои брендирани хаштагови. Брендираните хаштагови може да ви помогнат да изградите свест за брендот, да ја поттикнете содржината генерирана од корисниците и да поттикнете чувство на заедница околу вашиот бренд.
 4. Вклучете се со предизвиците со хаштаг: TikTok е познат по своите вирусни предизвици. Учеството во предизвици со хаштаг не само што ги зголемува вашите шанси да станете вирални, туку и ви помага да се поврзете со поголемата заедница на TikTok. Вклучете се во популарните предизвици користејќи ги соодветните хаштагови и ставајќи го вашиот уникатен спин во тренд.

Колку хаштагови треба да користите на TikTok?

Бројот на хаштагови што треба да ги користите на TikTok зависи од вашата содржина и цели. Додека TikTok дозволува до 100 знаци во натписот, генерално се препорачува да се користат околу 3-5 хаштагови по видео. Користењето премногу хаштагови може да направи вашиот натпис да изгледа пренатрупано и спам. Наместо тоа, фокусирајте се на користење на релевантни и насочени хаштагови кои точно ја опишуваат вашата содржина.

Истражувањата покажуваат дека видеата со 3-5 хаштагови имаат тенденција да имаат подобри резултати во однос на ангажманот и досегот. Сепак, од суштинско значење е да експериментирате и да го пронајдете она што најдобро функционира за вашата специфична ниша и публика. Следете ги перформансите на вашето видео со анализа на аналитиката обезбедена од TikTok за да одредите кои хаштагови предизвикуваат најголем ангажман.

тикток хаштагови 2

Вирусни хаштагови на TikTok и нивното влијание

Вирусни хаштагови на TikTok можат да ја катапултираат вашата содржина во центарот на вниманието, изложувајќи ја на огромна публика. Користењето на овие трендовски хаштагови може значително да влијае на вашата видливост и ангажман. Сепак, важно е да се забележи дека возењето на бранот вирални хаштагови бара брзо размислување и да се биде во тек со најновите трендови. Вградувањето на вирален хаштаг во вашата содржина може да ги зголеми вашите шанси да се појавите на страницата „За вас“ и да станете вирални самите.

Кога користите вирусни хаштагови, од клучно значење е да го ставите вашиот уникатен спин во тренд за да се издвоите од толпата. Додавањето на сопствената креативност и личност во трендот ќе ви помогне да го привлечете вниманието на корисниците и да ги зголемите вашите шанси да стекнете следбеници и ангажман.

Користење на трендовски хаштагови на TikTok денес

За да го искористите максимумот од трендовските хаштагови на TikTok, разгледајте ги следниве совети:

 1. Дејствувајте брзо: Трендовите на TikTok брзо доаѓаат и заминуваат. За да искористите хаштаг во тренд, треба да дејствувате брзо и да креирате содржина што ќе се усогласи со трендот што е можно поскоро.
 2. Останете автентични: иако е од суштинско значење да се префрлите на трендовските хаштагови, подеднакво е важно да останете верни на вашиот бренд и автентичност. Создадете содржина што ќе резонира со вашата целна публика додека беспрекорно ќе го вклучите трендовскиот хаштаг.
 3. Додадете вредност: Не користете само трендовски хаштагови заради тоа. Обезбедете вредност на вашата публика преку забавна, информативна или инспиративна содржина. Со додавање вредност, ги зголемувате шансите корисниците да се ангажираат со вашата содржина и да ја следат вашата сметка.
 4. Следете ги трендовите и ангажирајте се: останете активни на TikTok и следете ги најновите трендови. Вклучете се со други создавачи користејќи го истиот хаштаг со лајкување, коментирање и соработка. Ова ќе ви помогне да изградите врски и да ја зголемите вашата видливост во заедницата на TikTok.

Заклучок: Важноста на хаштаговите на TikTok

Како заклучок, хаштаговите играат клучна улога во проширувањето на вашиот досег и видливост на TikTok. Со користење на релевантни и насочени хаштагови, можете да ги зголемите вашите шанси да се појавите на страницата „За вас“, да допрете до поширока публика и да стекнете повеќе следбеници. Хаштаговите ви помагаат да ја категоризирате вашата содржина, да се придружувате на разговори и заедници и да бидете во тек со најновите трендови.

За да го искористите максимумот од хаштаговите на TikTok, не заборавајте да бидете стратешки, автентични и креативни. Користете мешавина од популарни и ниши хаштагови, вклучете се во трендовските предизвици и следете ја платформата за најновите трендови. Со искористување на моќта на хаштаговите, можете да го отклучите целосниот потенцијал на TikTok и да ги постигнете вашите цели за содржина.

За да користите хаштагови на TikTok, едноставно вклучете ги во насловот на вашето видео пред да го објавите. Можете исто така да додавате хаштагови во коментарите на вашите сопствени видеа или на други видеа за да ја зголемите видливоста. Со кликнување на хаштаг ќе ве однесе до страница на која се прикажани сите видеа означени со тој специфичен хаштаг

Трендирани хаштагови на TikTok се популарни ознаки кои се широко користени и со кои активно се занимава заедницата на TikTok. Овие хаштагови често ги одразуваат тековните предизвици, меми или теми кои привлекуваат внимание на платформата. Користењето на трендовски хаштагови може да помогне да се зголеми можноста за откривање на вашата содржина

TikTok им овозможува на корисниците да вклучат до 100 знаци во натписот, за да можете да користите онолку хаштагови колку што сакате во оваа граница. Сепак, генерално се препорачува да користите мешавина од популарни, ниши и брендирани хаштагови релевантни за вашата содржина. Експериментирањето со различен број хаштагови и анализирањето на нивното влијание врз перформансите на вашето видео може да помогне да се одреди оптималната количина за вашата содржина