Најдобрите алатки за вештачка интелигенција за социјалните медиуми: Преглед

Создадено 12 март, 2024
имате социјални медиуми

Во денешното дигитално доба, социјалните медиуми станаа составен дел од нашите животи. Од поврзување со пријателите и семејството до промовирање бизниси и брендови, платформите за социјални медиуми го револуционизираа начинот на кој комуницираме и се пласираме себеси. Со постојаното зголемување на количината на содржини што се споделуваат на овие платформи, може да биде предизвик за бизнисите да се истакнат и ефективно да се вклучат со својата публика. Тука стапуваат во игра алатките за вештачка интелигенција за социјалните медиуми. Вештачката интелигенција или вештачката интелигенција направи значителен напредок во последниве години, а нејзиното влијание врз маркетингот на социјалните мрежи не може да се игнорира. Алатките за вештачка интелигенција за социјалните медиуми нудат широк опсег на придобивки, од автоматизирање на повторувачки задачи до анализа на податоци и создавање персонализирани искуства за корисниците. Со користење на вештачката интелигенција, бизнисите можат да заштедат време, да ја подобрат ефикасноста и да добијат подлабок увид во нивната стратегија за социјалните медиуми.

Придобивките од користењето на вештачката интелигенција во маркетингот на социјалните медиуми

Употребата на ВИ во маркетингот на социјалните медиуми нуди неколку предности. Прво, алатките за вештачка интелигенција можат да им помогнат на бизнисите да ги автоматизираат задачите кои одземаат многу време, како што се закажување објави, следење на ангажираноста и одговарање на коментари. Ова им овозможува на менаџерите на социјалните медиуми да се фокусираат на повеќе стратешки активности, како што се создавање содржина и планирање на кампањи.

Второ, алатките за аналитика напојувани со вештачка интелигенција им обезбедуваат на бизнисите вредни увиди и податоци за преференциите, однесувањето и шемите на ангажирање на нивната публика. Овие информации може да се користат за оптимизирање на содржината и таргетирањето на рекламите, осигурувајќи дека бизнисите ќе стигнат до вистинската публика со вистинската порака во вистинско време.

Понатаму, алатките за вештачка интелигенција им овозможуваат на бизнисите да ги персонализираат своите содржини и интеракции на социјалните медиуми. Со анализа на корисничките податоци, алгоритмите за вештачка интелигенција можат да креираат персонализирани препораки, предлози и одговори, подобрувајќи го целокупното корисничко искуство и зголемувајќи го ангажманот.

Генератори на објави на социјалните медиуми со вештачка интелигенција: Како функционираат

Една од најпопуларните алатки за вештачка интелигенција за социјалните медиуми е генератор на објави на социјалните медиуми со вештачка интелигенција. Овие алатки користат алгоритми за обработка на природен јазик за автоматски да генерираат привлечни и релевантни објави на социјалните мрежи. Со анализа на брендот на корисникот, целната публика и посакуваната порака, алгоритмите за вештачка интелигенција можат да генерираат висококвалитетна содржина што резонира со публиката.

Генераторите на објави на социјалните медиуми со вештачка интелигенција работат со скенирање на различни извори, како што се написи од вести, објави на блогови и трендовски теми, за да соберат информации и да генерираат уникатни и привлечни објави на социјалните мрежи. Овие алатки исто така може да ги анализираат податоците за ангажманот на корисниците за понатамошно оптимизирање на генерираната содржина.

Предноста на користењето генератори на објави на социјалните медиуми со вештачка интелигенција е способноста да се заштеди време и напор при креирањето содржина. Бизнисите можат брзо да генерираат голем обем на објави, обезбедувајќи постојано и активно присуство на социјалните мрежи. Сепак, важно е да се забележи дека иако алатките за вештачка интелигенција можат да помогнат во креирањето содржина, човечкиот надзор и уредување се сè уште клучни за да се обезбеди усогласување на генерираните објави со гласот и вредностите на брендот.

Најдобрите алатки за вештачка интелигенција за управување со социјалните медиуми

Постојат неколку алатки за вештачка интелигенција достапни за управување со социјалните медиуми, од кои секоја нуди уникатни карактеристики и способности. Еве некои од најдобрите алатки за вештачка интелигенција кои можат да им помогнат на бизнисите да ги насочат своите напори за социјалните медиуми:

 • Hootsuite: Hootsuite е широко користена платформа за управување со социјални медиуми која вклучува вештачка интелигенција за автоматизирање на различни задачи. Нуди функции како што се распоред на објави, курирање на содржина и слушање на социјалните мрежи. Аналитиката на Hootsuite со вештачка интелигенција обезбедува увид во демографијата на публиката, метриката на ангажманот и перформансите на содржината.
 • Бафер: Баферот е уште една популарна алатка за управување со социјалните медиуми која ја користи вештачката интелигенција за да ги оптимизира распоредите за објавување и да го анализира ангажманот на публиката. Тој обезбедува кориснички интерфејс, дозволувајќи им на бизнисите да управуваат со повеќе сметки за социјални медиуми и да ги следат метриките за изведба.
 • Sprout Social: Sprout Social е сеопфатна платформа за управување со социјални медиуми која комбинира аналитика на ВИ со функции како што се распоред на содржини, слушање на социјалните медиуми и управување со односите со клиентите. Нејзините алгоритми за вештачка интелигенција ги анализираат разговорите на социјалните мрежи за да ги идентификуваат трендовите, чувствата и преференциите на клиентите.

Ова се само неколку примери од многуте алатки за вештачка интелигенција достапни за управување со социјалните медиуми. Од суштинско значење е бизнисите да ги проценат нивните специфични потреби и да ја изберат алатката што најдобро се усогласува со нивните цели и буџет.

Алатки за анализа на вештачка интелигенција за социјалните медиуми

Алатките за анализа на вештачката интелигенција се од суштинско значење за бизнисите кои сакаат да добијат вредни увиди од податоците на нивните социјални медиуми. Овие алатки користат алгоритми за вештачка интелигенција за да анализираат огромни количини на податоци, како што се ангажман на пост, демографија на публиката и анализа на чувствата. Со искористување на аналитиката на вештачката интелигенција, бизнисите можат да донесуваат одлуки засновани на податоци и да ја оптимизираат својата стратегија за социјалните медиуми.

Една популарна алатка за анализа на вештачката интелигенција за социјалните медиуми е Brandwatch. Brandwatch користи вештачка интелигенција за да ги следи и анализира разговорите на социјалните мрежи во реално време. Може да ги следи спомнувањата на брендовите, чувствата и трендовите на социјалните мрежи, обезбедувајќи им на бизнисите функционални увиди за подобрување на нивниот ангажман и репутација на социјалните мрежи.

Друга значајна алатка за анализа на вештачката интелигенција е Crimson Hexagon , која е специјализирана за слушање на социјалните медиуми и анализа на чувствата. Неговите алгоритми за вештачка интелигенција ги анализираат разговорите на социјалните мрежи за да ги идентификуваат моделите, чувствата и новите трендови. Овие информации може да се користат за информирање на стратегијата за содржина, подобрување на услугите на клиентите и идентификување на потенцијални кризи.

Алатките за анализа на вештачката интелигенција им нудат на бизнисите способност подобро да ја разберат својата публика, да ги следат перформансите на кампањата и да донесуваат одлуки засновани на податоци. Со користење на овие алатки, бизнисите можат да ја оптимизираат својата стратегија за социјалните медиуми и да останат пред конкуренцијата

Разговори со вештачка интелигенција за услуги на клиентите на социјалните медиуми

Во денешниот брз дигитален свет, клиентите очекуваат брзи и ефикасни одговори на нивните прашања и грижи. Чет-ботови со вештачка интелигенција се појавија како вредна алатка за услуги на клиентите на социјалните медиуми, овозможувајќи им на бизнисите да обезбедат инстантна поддршка и персонализирани искуства.

Чет-ботови со вештачка интелигенција користат алгоритми за обработка на природен јазик за да разберат и да одговорат на барањата на клиентите. Тие можат да се справат со широк опсег на прашања, како што се информации за производот, статусот на нарачката и општите ЧПП. Со автоматизирање на интеракциите со услуги на клиентите, бизнисите можат да го подобрат времето на одговор, да ја намалат човечката грешка и да обезбедат поддршка 24/7.

На пример, Chatfuel е платформа за разговор со вештачка интелигенција која се интегрира со популарни платформи за социјални медиуми како Facebook Messenger. Тоа им овозможува на бизнисите да креираат приспособени чет-ботови кои можат да се вклучат со клиентите, да одговараат на вообичаени прашања и да обезбедат релевантни информации. Алгоритмите за вештачка интелигенција на Chatfuel ги анализираат интеракциите на корисниците за постојано да ги подобруваат одговорите и ефективноста на четботот.

Друга значајна платформа за разговор со вештачка интелигенција е Drift , која е специјализирана за разговорен маркетинг. Чет-ботови со вештачка интелигенција на Drift се поврзуваат со посетителите на веб-локациите и корисниците на социјалните медиуми, обезбедувајќи персонализирани препораки, собирајќи информации за контакт, па дури и закажувајќи состаноци. Со автоматизирање на генерирањето на потенцијални клиенти и интеракциите со клиентите, бизнисите можат да ги подобрат стапките на конверзија и да го подобрат искуството на клиентите.

имате социјални медиуми 2

Користење на вештачка интелигенција за создавање и чување содржина на социјалните медиуми

Создавањето содржина и курирањето се витални аспекти на маркетингот на социјалните медиуми. Алатките за вештачка интелигенција можат да им помогнат на бизнисите да генерираат и курираат висококвалитетни содржини што резонираат со нивната публика. Еве неколку начини на кои вештачката интелигенција може да се користи за создавање и чување содржина на социјалните медиуми:

 • Генерирање содржини: алатките со вештачка интелигенција, како што се Wordsmith и Articoolo, можат автоматски да генерираат објави на блогови, натписи на социјалните медиуми и други форми на содржина. Овие алатки користат алгоритми за обработка на природен јазик за да ги анализираат корисничките влезови и да генерираат уникатна и привлечна содржина.
 • Курирање на содржината: алатките за вештачка интелигенција како Curata и Feedly можат да им помогнат на бизнисите да курираат релевантна содржина од различни извори, како што се написи за вести, блог постови и публикации во индустријата. Овие алатки користат алгоритми за вештачка интелигенција за да ја анализираат релевантноста на содржината, метриката за ангажирање и преференциите на корисниците за да испорачаат персонализирани препораки за содржина.

Со искористување на вештачката интелигенција за создавање и чување содржина, бизнисите можат да заштедат време, да одржуваат конзистентен распоред на содржини и да обезбедат вредни информации за својата публика.

ВИ во рекламирањето и таргетирањето на социјалните медиуми

Рекламирањето на платформите на социјалните медиуми е ефикасен начин да се допре до целната публика и да се промовираат производи или услуги. Алатките за вештачка интелигенција можат да го подобрат рекламирањето на социјалните мрежи преку оптимизирање на таргетирање на реклами, персонализирање на содржината на рекламите и анализирање на перформансите на кампањата.

Една популарна алатка за рекламирање со вештачка интелигенција е Adext , која користи алгоритми за машинско учење за да ги оптимизира рекламите на Facebook и Google. Adext ги анализира податоците од кампањата, однесувањето на публиката и другите променливи за автоматско прилагодување на таргетирањето на рекламите и стратегиите за наддавање, максимизирајќи ги перформансите на рекламите и рентабилноста.

Друга значајна платформа за рекламирање со вештачка интелигенција е Pattern89 , која е специјализирана за предвидлива аналитика за рекламирање на социјалните медиуми. Pattern89 користи алгоритми за вештачка интелигенција за да ги анализира историските податоци за кампањата и да ги идентификува шемите што водат до успешна изведба на рекламите. Со користење на овие сознанија, бизнисите можат да ги оптимизираат своите стратегии за креативни реклами, таргетирање и наддавање за подобри резултати.

Алатките за вештачка интелигенција за рекламирање и таргетирање на социјалните медиуми им овозможуваат на бизнисите способност да допрат до вистинската публика со вистинската порака во вистинско време. Со искористување на алгоритмите за вештачка интелигенција, бизнисите можат да ги оптимизираат своите рекламни кампањи, да ги намалат трошоците и да ги подобрат стапките на конверзија.

Иднината на вештачката интелигенција во социјалните медиуми

Употребата на вештачката интелигенција во социјалните медиуми сè уште е во рана фаза, а нејзиниот потенцијал е огромен. Како што технологијата продолжува да напредува, можеме да очекуваме вештачката интелигенција да игра сè позначајна улога во маркетингот на социјалните медиуми. Еве некои потенцијални идни трендови и случувања во вештачката интелигенција за социјалните медиуми:

 • Напредна персонализација: алгоритмите за вештачка интелигенција ќе станат уште пософистицирани во разбирањето на преференциите на корисниците, однесувањето и шемите на ангажирање. Ова ќе им овозможи на бизнисите да испорачуваат високо персонализирани искуства на социјалните медиуми, дополнително зголемувајќи го ангажманот и задоволството на корисниците.
 • Препознавање глас и слика: Технологиите за препознавање глас и слика напојуван со вештачка интелигенција ќе им овозможат на бизнисите да ги анализираат и разберат содржините генерирани од корисниците, како што се видеата и сликите. Ова ќе обезбеди вредни сознанија за создавање содржина, таргетирање на реклами и сегментација на публиката.
 • Анализа на чувствата во реално време: алгоритмите за вештачка интелигенција ќе можат да ги анализираат разговорите на социјалните мрежи во реално време, обезбедувајќи им на бизнисите инстант увид во расположението на публиката, трендовите и потенцијалните кризи. Ова ќе им овозможи на бизнисите да реагираат брзо и соодветно на повратните информации и грижите од клиентите.

Иднината на вештачката интелигенција во социјалните медиуми има голем потенцијал за бизнисите да ги подобрат своите напори за маркетинг на социјалните медиуми и да испорачаат повеќе персонализирани и привлечни искуства за својата публика.

Заклучок: Прифаќање на вештачката интелигенција за успех на социјалните медиуми


Како заклучок, алатките за вештачка интелигенција за социјалните медиуми нудат значителни придобивки за бизнисите кои сакаат да ги оптимизираат своите напори за маркетинг на социјалните медиуми. Од автоматизирање на повторувачки задачи до анализа на податоци и подобрување на персонализацијата, вештачката интелигенција може да го рационализира управувањето со социјалните медиуми, да ја подобри услугата за клиенти и да донесе подобри резултати.

Со користење на алатки засновани на вештачка интелигенција, како што се генератори на објави на социјалните медиуми, аналитички платформи и чет-ботови, бизнисите можат да заштедат време, да добијат вредни сознанија и да испорачаат персонализирани искуства на својата публика. Понатаму, со користење на вештачка интелигенција за креирање содржина, курирање и рекламирање, бизнисите можат да одржуваат доследно и привлечно присуство на социјалните мрежи и да допрат до вистинската публика со вистинската порака.

Како што технологијата продолжува да напредува, улогата на вештачката интелигенција во маркетингот на социјалните медиуми само ќе расте. Да се прифати вештачката интелигенција и да се биде во тек со најновите алатки и трендови ќе биде од клучно значење за бизнисите кои сакаат да успеат во дигиталниот пејзаж кој постојано се развива.

Значи, без разлика дали сте сопственик на мал бизнис или менаџер на социјални медиуми, време е да ја прифатите вештачката интелигенција и да го отклучите нејзиниот потенцијал за успех на социјалните мрежи.

Алатките за вештачка интелигенција за управување со социјалните медиуми нудат широк спектар на функции, вклучувајќи:

 • Создавање содржина: Алатките за вештачка интелигенција можат да генерираат и пренаменат содржина, да создаваат наслови, па дури и да произведуваат слики и видеа.
 • Социјално слушање: Овие алатки помагаат да се остане на врвот на споменувањата и трендовите на потрошувачите, овозможувајќи им на брендовите ефективно да се вклучат со својата публика.
 • Персонализација: Алатките за вештачка интелигенција одговараат на кампањите со целната демографска содржина, обезбедувајќи персонализирано искуство за корисниците.
 • Анализа и увид: овие алатки нудат длабоки сознанија за стапките на ангажираност на публиката, рентабилноста и ги идентификуваат можностите за подобрување на социјалните стратегии.
 • Автоматизација на задачи: Алатките за вештачка интелигенција ги автоматизираат повторувачките задачи како што се закажување содржина, објавување и бура на идеи, заштедувајќи време и напор за менаџерите на социјалните медиуми.

При изборот на алатка за вештачка интелигенција за управување со социјалните медиуми, земете ги предвид следниве фактори:

 • Леснотија на користење: Алатката треба да биде интуитивна и прифатлива за корисниците, поедноставувајќи ги задачите и за почетниците и за искусни корисници.
 • Интеграција со социјалните платформи: Осигурете се дека алатката се интегрира со платформите за социјални медиуми што активно ги користите.
 • Анализа и известување: Барајте алатки кои обезбедуваат сеопфатно известување и контролни табли за увид во стратегијата за социјалните медиуми.
 • Автоматизација на задачите: Размислете до кој степен алатката ги автоматизира секојдневните работни текови, како што се закажување, генерирање теми и создавање содржина.
 • Цени: Изберете алатка за вештачка интелигенција која одговара на вашиот буџет и обезбедува вредност во смисла на заштеда на време и зголемен социјален ангажман.

Некои популарни алатки за вештачка интелигенција за создавање и управување со содржината на социјалните медиуми вклучуваат:

 • Socialbakers: Нуди напредни увиди на публиката, откривање на инфлуенсери и паметни алатки за распоред за управување со повеќе канали.
 • StoryChief: Се интегрира со над 100 платформи за беспрекорно објавување содржини и обезбедува алатки за автоматизација, распоред и увид на публиката.
 • Во последно време: Го препознава контекстот од збирка содржини за креирање објави на социјалните мрежи и нуди алатки за распоред, управување со проекти и анализа на метрика.