Навигација по забраната на TikTok: Како бизнисите можат да се приспособат и да напредуваат во ерата пост-TikTok

Создадено 8 март, 2024
бизнис приспособат

Вовед во забраната на TikTok Во дигиталниот пејзаж кој постојано се менува, бизнисите мораа да се приспособат на различни нарушувања, но малкумина беа толку значајни како забраната за TikTok. Се сеќавам на денот кога се појавија вестите; тоа испрати бранови низ бизнис заедницата. TikTok, платформата за социјални медиуми која стана маркетиншки бегем, одеднаш беше недостапна на клучните пазари. Како некој вкоренет во дигиталниот маркетинг, го препознав ова како клучен момент. Тоа не беше само за губење на платформа; се работеше за преиспитување на нашите стратегии во простор кој постојано се развиваше. Забраната ги погоди бизнисите од сите големини. За многумина, TikTok стана витален дел од нивните маркетинг и рекламни стратегии. Уникатниот алгоритам на платформата и чистата виралност што може да ја понуди значеше дека едно видео може да го катапултира брендот во центарот на вниманието преку ноќ. Со затворена оваа авенија, компаниите мораа да ги земат предвид импликациите врз нивното дигитално присуство и приливот на приходи. Причините зад забраната варираат од загриженост за приватноста и националната безбедност до геополитички тензии. Без разлика на причината, ефектот беше непосреден и длабок. Бизнисите што инвестирале многу во кампањи насочени кон TikTok, останаа да се борат да ги свртат своите стратегии. Тоа беше повик за будење за многумина, нагласувајќи ја важноста да не се ставаат сите нивни јајца во една корпа, дигитално кажано.

Разбирање на влијанието на забраната на TikTok врз бизнисите

Влијанието на забраната на TikTok врз бизнисите беше повеќеслојно. Првично, имаше чувство на неверување. Како може да се затвори платформа со стотици милиони активни корисници? За некои бизниси, особено оние кои го изградија својот бренд идентитет околу TikTok, забраната значеше почеток од нула на други платформи. Времето не можеше да биде полошо, бидејќи забраната дојде во услови на глобална пандемија кога дигиталните интеракции беа поважни од кога било.

Протоците на приходи кои беа поврзани со уникатните механизми за ангажирање на TikTok добија удар. Партнерствата со инфлуенсери кои се фокусираа на личностите на TikTok го изгубија својот сјај, бидејќи овие влијателни лица одеднаш останаа без нивната примарна платформа. Бизнисите мораа да ги преиспитаат своите буџети за маркетинг, прераспределувајќи ги средствата на други платформи и стратегии во обид повторно да го привлечат вниманието на својата публика.

Покрај тоа, забраната ја истакна несигурната природа на преголемото потпирање на една платформа. Пејзажот за дигитален маркетинг е инхерентно нестабилен; платформите се зголемуваат и паѓаат, алгоритмите се менуваат и навиките на корисниците се менуваат. Компаниите кои го диверзифицираа своето присуство на социјалните мрежи беа подобро позиционирани да ја надминат бурата. Тие би можеле да ги искористат своите постојни следбеници на други платформи за да ја задржат видливоста и ангажираноста.

Алтернативи на TikTok за бизниси

Кога TikTok исчезна од продавниците за апликации, бизнисите мораа брзо да најдат алтернативи. Како продавач, морав да ги водам моите клиенти низ оваа транзиција, истражувајќи други платформи кои нудеа слични карактеристики и демографија на публиката. Instagram Reels, на пример, се појави како силен конкурент. Неговиот видео формат во кратки форми им беше познат на корисниците на TikTok, а воспоставената корисничка база на Instagram го направи безбеден облог за континуиран ангажман на социјалните медиуми.

YouTube, исто така, ја засили својата игра со воведувањето на YouTube Shorts, чија цел беше да ја пополни празнината што ја остави TikTok. Иако YouTube веќе беше добро воспоставена платформа, Shorts им понуди нов начин на бизнисите да создаваат брза, привлечна содржина што може да допре до широка публика.

Други платформи како Snapchat и Twitter воведоа функции за да го искористат трендот на видео во кратки форми. Spotlight на Snapchat и Fleets на Twitter, иако краткотрајни, беа доказ за побарувачката за содржина слична на TikTok. Бизнисите мораа да бидат агилни, да ги тестираат овие нови платформи и функции за да одредат каде нивната содржина резонира најефективно.

Најдобри практики за создавање и споделување видеа во стилот на TikTok на други платформи

Приспособувањето на новите платформи значеше учење на нијансите на создавање видеа во стилот на TikTok кои добро ќе функционираат на друго место. Една од најдобрите практики што им ја нагласив на моите клиенти беше потребата да се задржат автентичноста и креативноста што ги негуваше TikTok. Видеата сепак треба да бидат споделени, забавни и да ги користат актуелните трендови, дури и ако не се споделени на самиот TikTok.

Друга практика беше да се прилагоди содржината на предностите на секоја платформа. На пример, корисниците на Инстаграм го ценат естетскиот квалитет и тематската конзистентност, па иако содржината може да биде лежерна како онаа на TikTok, често се очекуваше повисоко ниво на полирање. Во меѓувреме, публиката на YouTube можеби бара малку подолга содржина, дури и во форматот Shorts, што овозможува повеќе раскажување приказни и пораки за брендови.

Третата најдобра практика беше да се продолжи со користење на содржината генерирана од корисниците. TikTok напредуваше со учество од својата заедница, а истиот принцип може да се примени и на други платформи. Поттикнувањето на корисниците да создаваат свои видеа со брендирани хаштагови или предизвици може да го одржи ангажманот на заедницата што го направи TikTok толку успешен за бизнисите.

Користење на други платформи за социјални медиуми за да допрете до вашата публика на TikTok

Забраната на TikTok значеше дека бизнисите треба да идентификуваат каде мигрирала нивната публика и да воспостават присуство на тие платформи. Еден пристап беше да се користи анализа на податоци за да се следи каде поранешните корисници на TikTok го поминуваат своето време. Инстаграм и Фејсбук, со нивните робусни платформи за рекламирање, дадоа вредни увиди за однесувањето и преференциите на публиката.

Покрај следењето на податоците, ги советував бизнисите активно да се вклучат со својата публика низ овие платформи. Ова значеше не само објавување содржина, туку и учество во разговори, одговарање на коментари, па дури и приклучување или иницирање трендови. Беше од суштинско значење да се создаде чувство на заедница што може да се спротивстави на она што тие го изградија на TikTok.

Понатаму, бизнисите не треба да ја занемарат моќта на вкрстена промоција. Со поврзување на нивните различни профили на социјалните медиуми и споделување содржини на различни платформи, тие би можеле да ја водат својата публика на TikTok до нивните нови дигитални домови. Оваа стратегија помогна да се одржи видливоста на брендот и обезбеди следбениците да продолжат да се занимаваат со нивните омилени брендови, без оглед на платформата.

Алатки и ресурси за преземање видеа на TikTok

Пред целосното дејство на забраната, многу бизниси и создавачи на содржини се обидоа да ги преземат и зачуваат своите видеа на TikTok. Ова беше важен чекор во заштитата на нивната содржина и пренамената за употреба на други платформи. Алатките за преземање видео на TikTok станаа непроценливи во овој период, дозволувајќи им на корисниците да ги зачувуваат своите видеа без воден печат, што го направи препрофесионално пренаменување на содржината за други платформи.

Овие алатки беа лесно да се најдат со едноставно пребарување, но од клучно значење беше да се користат сигурни и сигурни. Веб-страниците и апликациите што нудеа услуги за преземање видео на TikTok често доаѓаа со упатства, што го прави процесот едноставен. Сепак, секогаш ги потсетував клиентите да ги почитуваат законите за авторски права и приватност при пренамена на содржината.

Имањето библиотека со содржини подготвена за уредување и споделување на друго место беше значајна предност. Тоа им овозможи на бизнисите да одржуваат конзистентен распоред за објавување за време на транзицијата кон други платформи, осигурувајќи дека нивната публика останува ангажирана и информирана за тоа каде да ги најде по TikTok.

Девојка Тикток ера

Наоѓање на најдобри времиња за објавување на алтернативните платформи на TikTok

Додека TikTok имаше свои врвни времиња за ангажирање на корисниците, секоја алтернативна платформа имаше свои уникатни модели. Откривањето на најдобрите времиња за објавување на овие платформи беше клучно за одржување на видливоста и ангажираноста. Алатките за аналитика обезбедени од самите платформи, како што се Instagram Insights и YouTube Analytics, беа клучни во идентификувањето кога корисниците се најактивни.

Се свртев и кон услугите за аналитика од трети страни кои нудеа подлабоки податоци, што помогна дополнително да се усовршат распоредите за објавување. Тоа беше процес на обиди и грешки, бидејќи оптималното време за објавување често варираше во зависност од индустријата на бизнисот, демографијата на публиката и видот на содржината што се споделува.

Доследноста беше уште еден клучен фактор. Воспоставувањето на редовен распоред за објавување им помогна на следбениците да знаат кога да очекуваат нова содржина, создавајќи чувство на исчекување и рутина што беше од корист и за публиката и за брендот.

Истражување на популарните песни и трендови на TikTok на други платформи

TikTok беше добро познат по својата содржина водена од музика и виралните трендови што ги придружуваа популарните песни. Иако платформата повеќе не беше достапна, културното влијание на овие трендови опстојуваше. За бизнисите беше важно да продолжат да го користат овој аспект на создавање содржина, дури и на други платформи.

Многу од песните што станаа хитови на TikTok беа достапни на услугите за стриминг и може легално да се користат во содржината на други платформи, под услов да се добие соодветна лиценца. Тие привлечни мелодии и поврзани танцови движења или предизвици сè уште можат да бидат дел од стратегијата за содржина на брендот, помагајќи да се одржи врската со публиката на TikTok.

Дополнително, да се задржи прстот на пулсот на новите трендови беше важно како и секогаш. Учеството во овие трендови им помогна на бизнисите да останат релевантни и релативни, што беше камен-темелник на привлечноста на TikTok. Тоа беше потсетник дека иако платформата може да се промени, основните принципи на привлечна содржина останаа константни.

Одење во живо на алтернативни платформи: водич за бизниси

Функцијата во живо на TikTok беше моќна алатка за ангажман во реално време, а нејзиното отсуство беше силно почувствувано. Сепак, другите платформи нудеа слични можности и беше од суштинско значење за бизнисите ефективно да ги користат. Платформите како Instagram Live и Facebook Live обезбедија можности за поврзување со публиката на директен и личен начин.

Ги охрабрив бизнисите да пристапат кон овие сесии во живо со јасен план. Без разлика дали се работи за прашања и одговори, претставување производ или поглед зад сцената, имањето структура помогна сесијата да остане привлечна и означена како бренд. Исто така, важно беше однапред да се промовираат овие настани во живо, обезбедувајќи добар одѕив.

Интерактивноста беше клучот за успешна сесија во живо. Поттикнувањето на учеството на гледачите преку коментари и реакции го направи искуството попријатно и за публиката и за водителот. Ова ниво на интеракција помогна да се рекреира чувството на заедницата што е составен дел од функцијата во живо на TikTok.

Заклучок: Прилагодување и напредување во пост-ТикТок ера

Забраната на TikTok претставуваше значителни предизвици, но исто така им понуди на бизнисите шанса да ги преиспитаат и зајакнат своите стратегии за дигитален маркетинг. Со прифаќање на алтернативни платформи и прилагодување на новите практики за креирање содржина, компаниите би можеле да ја одржат својата врска со својата публика. Тоа беше доказ за издржливоста и приспособливоста потребни во дигиталната ера.

Во навигацијата во ерата по ТикТок, клучот за секој бизнис беше важноста на флексибилноста и подготвеноста да се развива. Како што платформите доаѓаат и си одат, јадрото на успешниот маркетинг останува способноста да се раскаже привлечна приказна и да се вклучи со публиката на значајни начини.

Дигиталниот пејзаж сигурно ќе го продолжи своето брзо темпо на промени, но со тоа што ќе останете информирани и агилни, бизнисите не само што можат да опстанат туку и да напредуваат, без разлика на околностите. И додека одиме напред, возбудливо е да се размислува за новите можности и платформи што ќе се појават, подготвени за бизнисите да ги истражуваат и освојуваат.

Бизнисите можат да се прилагодат со диверзифицирање на нивното присуство на социјалните мрежи, фокусирајќи се на алтернативни платформи, како што се Instagram Reels или YouTube Shorts, инвестирање во маркетинг на инфлуенсери и истражување на новите трендови на социјалните медиуми.

Иако забраната на TikTok може да претставува првични предизвици, бизнисите можат да го ублажат неговото влијание со прераспределување на ресурсите на други платформи, рафинирање на нивната стратегија за содржина и останување агилни да се прилагодат на променливите пејзажи на социјалните медиуми.

Бизнисите можат да напредуваат со поттикнување на креативноста и автентичноста во нивната содржина, ангажирање со својата публика на различни платформи, искористување на содржината генерирана од корисниците, соработка со влијателни лица на различни платформи и останување информирани за трендовите во индустријата и промените во однесувањето на потрошувачите.