Водич чекор-по-чекор: Како да го смените вашето име на Фејсбук

Создадено 26 февруари, 2024
Променете го името на Фејсбук 1

Вовед во менување на името на Фејсбук Промената на вашето име на Фејсбук може да изгледа како директен процес, но има повеќе отколку што изгледа. Без разлика дали неодамна сте се ожениле, сте претрпеле законска промена на името или едноставно сте расположени за нов идентитет на интернет, разбирањето на нијансите за тоа како да го измените вашиот назив на оваа социјална платформа е од суштинско значење. Во овој сеопфатен водич, ќе ве прошетам низ секој чекор од процесот, осигурувајќи дека вашата транзиција кон ново име ќе биде што е можно понепречена. Фејсбук, како платформа, еволуираше со текот на годините, станувајќи дигитален одраз на нашите реални идентитети и интеракции. Како таков, придава многу значење на автентичното претставување, кое вклучува користење на вашето вистинско име. Оваа политика е она што го прави процесот на промена на вашето име на Фејсбук малку повклучен отколку на другите платформи. Не се работи само за замена на корисничко име - туку за ажурирање на вашиот идентитет. Без разлика дали го правите ова за прв пат или ви треба освежување, овој напис ќе послужи како ваш прирачник. Ќе истражувам во спецификите, вклучително и правилата што ги има Facebook за имињата, како да се движите во поставките за промена на името на различни уреди, па дури и да решавате некои вообичаени проблеми со кои може да наидете на патот. Ајде да тргнеме на ова патување за повторно да ја откриеме вашата личност на Facebook.

Можете ли да го промените вашето име на Фејсбук?

Пред да се фрлиме во процесот чекор-по-чекор, да се осврнеме на едно фундаментално прашање: Дали всушност можете да го промените вашето име на Фејсбук? Одговорот е да, но со одредени одредби. Фејсбук ви дозволува да го промените вашето име, но има строга политика за да спречи злоупотреба на оваа функција. Не можете да користите симболи, бројки, необична буквална буква, знаци од повеќе јазици, наслови од каков било вид или нешто сугестивно или навредливо.

Покрај тоа, можете да го менувате вашето име само еднаш на секои 60 дена. Ова ограничување е поставено за да се спречи конфузија меѓу вашите пријатели и да се обесхрабрат измамничките активности. Исто така, вреди да се напомене дека ќе треба да се придржувате до името што го користите во секојдневниот живот, бидејќи Facebook може да побара од вас да обезбедите идентификација за да ја потврдите.

Значи, иако имате флексибилност да го промените вашето име, тоа не е нешто што треба да се направи по желба. Името што ќе го изберете треба да биде име со кое ќе се чувствувате удобно најмалку во следните два месеци и е вистински одраз на вашиот идентитет.

Како да го смените вашето име на Фејсбук со помош на компјутер

Промената на вашето име на Facebook од компјутер е јасен процес, под услов правилно да ги следите чекорите. Прво, најавете се на вашата сметка на Facebook и кликнете на стрелката свртена надолу во горниот десен агол на почетната страница. Од паѓачкото мени, изберете „Поставки и приватност“, потоа кликнете на „Поставки“.

Откако ќе бидете во менито Поставки, ќе видите различни опции на левата страна. Кликнете на „Лични информации“, што ќе ве однесе до страницата каде што е прикажано вашето тековно име. До вашето име, ќе најдете копче „Уреди“ - кликнете на него за да започнете со процесот на промена на името.

Овде можете да го внесете вашето ново име, средно (опционално) и презиме. Фејсбук, исто така, обезбедува поле за алтернативно име, како моминско презиме или прекар, кое може да биде вклучено во вашиот профил во загради по вашето главно име. Откако ќе го пополните посакуваното име, кликнете на копчето „Преглед на промени“, внесете ја лозинката за да го потврдите вашиот идентитет, а потоа кликнете „Зачувај промени“. Вашето ново име сега ќе биде поднесено на преглед од страна на Facebook.

Како да го смените вашето име на Фејсбук користејќи ја мобилната апликација на Фејсбук

Ако сте повеќе склони да го користите Facebook во движење, мобилната апликација нуди пригоден начин да го промените и вашето име. Отворете ја апликацијата Facebook на вашиот паметен телефон или таблет и допрете на трите хоризонтални линии во долниот десен агол на екранот. Скролувајте надолу и допрете на „Поставки и приватност“, потоа изберете „Поставки“.

Во делот „Поставки за сметка“, допрете на „Лични информации“, а потоа „Име“. Ова ќе ве доведе до истото име страница за уредување што би ја виделе на компјутерот. Внесете го саканото име, средно и презиме и додајте алтернативно име ако сакате.

Откако ќе го внесете вашето ново име, допрете на копчето „Прегледај промена“. Изберете како ќе се појави вашето име од дадените опции, внесете ја лозинката и потоа допрете на „Зачувај промени“. Исто како и на десктоп верзијата, вашето барање за промена на името ќе биде испратено до Facebook за одобрување.

Како да го смените вашето име на Facebook на iPhone

За корисниците на iPhone, процесот на промена на вашето име на Facebook е сличен на оној во општите упатства за мобилни апликации, но приспособен на интерфејсот на iOS. Отворете ја апликацијата Facebook на вашиот iPhone и допрете на трите хоризонтални линии во долниот десен агол за да пристапите до главното мени. Скролувајте надолу за да најдете „Поставки и приватност“, потоа допрете на неа и изберете „Поставки“.

Следно, пронајдете го делот „Поставки за сметка“ и изберете „Лични информации“. Сега, допрете на „Име“ за да пристапите до полето за уредување име. Овде можете да го внесете вашето ново име, средно и презиме. Запомнете дека ако сакате да вклучите алтернативно име, тоа може да се направи и во овој дел.

Откако ќе го внесете преферираното име, допрете на „Преглед на промени“, изберете ја опцијата за прикажување што најмногу ви се допаѓа, внесете ја вашата лозинка за безбедносни цели, а потоа потврдете со допирање на „Зачувај промени“. Вашето барање ќе биде разгледано од Facebook пред вашето ново име да се појави во живо.

Решавање проблеми при промена на вашето име на Facebook

Понекогаш, менувањето на вашето име на Фејсбук не оди според планираното. Може да наидете на проблеми како пораки за грешка, неможност да го промените вашето име иако поминаа повеќе од 60 дена или отфрлање на вашето барање за промена на името. Еве како да се справите со овие проблеми.

Ако примите порака за грешка, проверете дали вашето посакувано име не содржи ниту еден од забранетите симболи, бројки или знаци. Исто така, проверете дали се придржува до стандардите за името на Фејсбук, бидејќи тие нема да дозволат имиња што вклучуваат фрази или зборови што може да бидат навредливи.

Доколку не можете да го промените вашето име и покрај тоа што поминаа повеќе од 60 дена од вашата последна промена, проверете го двапати датумот на промена на вашето презиме во делот „Име“ во поставките на вашата сметка. Ако навистина е над лимитот, обидете се да го исчистите кешот на вашиот прелистувач или да ја ажурирате апликацијата Фејсбук, бидејќи техничките грешки понекогаш може да го предизвикаат овој проблем.

Во случај вашето барање за промена на името да биде одбиено, Facebook може да побара од вас да обезбедите идентификација за да потврдите дека вашето ново име е вашето автентично име. Ова може да биде возачка дозвола, пасош или други форми на официјална идентификација. Следете ги упатствата дадени од Facebook за да ја поднесете вашата лична карта и штом ќе се потврди, вашата промена на името треба да се обработи.

Променете го името на Фејсбук 2

Важни размислувања при промена на вашето име на Фејсбук

Има неколку важни размислувања што треба да ги имате на ум кога ќе одлучите да го промените вашето име на Facebook. Прво, размислете како оваа промена ќе влијае на вашето онлајн присуство. Вашите пријатели, колеги и познаници може да ве знаат по вашето сегашно име, а ненадејната промена може да предизвика конфузија. Можеби е добра идеја да објавите ажурирање или да испратите пораки до важни контакти за да ги информирате за промената на вашето име.

Друго внимание е влијанието врз вашиот професионален живот. Ако користите Facebook за вмрежување или барање работа, погрижете се вашето ново име да се усогласи со вашиот професионален идентитет и дека другите професионални документи или профили се соодветно ажурирани.

Конечно, размислете за фреквенцијата на вашите промени. Додека Facebook ви дозволува да го менувате вашето име на секои 60 дена, честото менување на вашето име може да изгледа сомнително и може да доведе до означување на вашата сметка за преглед. Изберете име со кое ви одговара во догледна иднина за да ја одржите конзистентноста и довербата во вашите онлајн интеракции.

Колку време е потребно за вашето ново име да се појави на Фејсбук?

Откако ќе го поднесете барањето за промена на името, може да се запрашате колку време ќе биде потребно за вашето ново име да се појави на Facebook. Обично, процесот на преглед е доста брз, а вашето име може да се ажурира за само 24 часа. Сепак, понекогаш може да потрае и до 72 часа за целосно да се обработи промената.

Ако промената на вашето име е итна, најдобро е да планирате соодветно и да ја направите промената многу однапред кога ќе ви треба за да стапи на сила. Запомнете дека во текот на овој период на преглед, вашето старо име сè уште ќе биде прикажано, затоа комуницирајте со вашите пријатели или професионални контакти доколку има потреба чувствителна на време тие да бидат свесни за вашето ново име.

Совети за избор на ново име на Фејсбук

Изборот на ново име на Facebook може да биде возбудлив, но важно е да донесете промислена одлука. Прво и основно, изберете име со кое ќе бидете задоволни некое време бидејќи не можете да го промените повторно 60 дена. Размислете како вашето име ќе го перципираат пријателите и професионалните контакти. Треба да биде лесно да се најде и препознае и треба да го одразува името што го користите во вашиот секојдневен живот.

Ако го менувате вашето име поради брак или развод, погрижете се да го ажурирате вашето име на сите платформи и правни документи за да се обезбеди доследност. За оние кои бараат нов почеток или ребрендирање, размислете како вашето ново име се усогласува со вашиот личен или професионален имиџ на брендот.

Пред сè, погрижете се вашето ново име да се придржува до упатствата на Facebook за да избегнете какви било проблеми со прифаќањето на промената. Вашето име треба да биде автентично и без каков било погрешен или воспалителен јазик.

Заклучок

Промената на вашето име на Facebook е лична одлука и одлука која може да има различни импликации за вашиот социјален и професионален живот. Следејќи ги чекор-по-чекор инструкциите што ги наведов, можете со сигурност да се движите низ овој процес, без разлика дали користите компјутер, мобилна апликација Facebook или iPhone.

Имајте на ум важните размислувања и совети што ги споделив за да се осигурам дека вашето ново име е вистински одраз на вашиот идентитет и нема да доведе до ненамерна конфузија или компликации. Не заборавајте да бидете трпеливи додека Facebook го разгледува вашето барање и бидете подготвени со идентификација доколку е потребно.

Повторното откривање на вашиот онлајн идентитет може да биде освежувачки почеток на ново поглавје во вашиот живот. Со овој водич, се надевам дека се чувствувате опремени да ја направите промената беспрекорно и без никакви пречки. Прифатете го вашето ново име и можностите што може да ги донесе на огромната социјална мрежа што е Facebook.

За да го промените вашето име на Facebook, одете во менито Settings на вашиот Facebook профил.
Од таму, изберете „Општо“ и потоа кликнете на „Име“.
Внесете го вашето ново име во дадените полиња и кликнете „Прегледајте ја промената“.
Фејсбук ќе ве поттикне да ја внесете вашата лозинка за безбедносни цели.
Откако ќе ја потврдите лозинката, кликнете на „Зачувај промени“ за да го ажурирате вашето име.

Да, Facebook има одредени упатства и ограничувања во врска со промените на името за да се спречи злоупотреба и да се одржуваат стандардите на заедницата.
Вашето ново име мора да одговара на стандардите за автентичност на Facebook, што значи дека треба да го претставува вашиот вистински идентитет.
Фејсбук не дозволува одредени видови имиња, како што се оние што содржат симболи, бројки, необична буквална буква или навредлив јазик.
Дополнително, можеби сте ограничени во тоа колку често можете да го менувате вашето име на Facebook.

Промената на вашето име на Facebook нема да влијае на вашите постоечки пријатели, следбеници или врски.
Сепак, вашето ново име ќе се одрази на вашиот профил, вклучувајќи ги и минатите објави, коментари и интеракции.
Имајте на ум дека ако сте означиле други корисници во вашите објави или коментари, нивното искуство може да влијае ако вашето име се промени.
Добра практика е да ги информирате вашите пријатели и контакти за промената на вашето име за да избегнете забуна.