Најдоброто упатство за криење на вашите следбеници на Инстаграм

Создадено 29 февруари, 2024
скријте го вашиот инстаграм

Во оваа дигитална ера, нашите лични информации и социјалните интеракции се сè повидливи за очите на јавноста, делумно благодарение на платформите за социјални медиуми како Инстаграм. Додека се движиме низ овој меѓусебно поврзан свет, многумина од нас бараат начини да ја зачуваат својата приватност додека сè уште уживаме во придобивките од овие социјални мрежи. Разбирањето на поставките за приватност на Instagram е првиот чекор во контролирањето кој ги гледа вашите активности и лични информации. Инстаграм ни обезбеди пакет опции кои ни овозможуваат да управуваме со нашиот дигитален отпечаток на нивната платформа. Овие поставки се таму за да ни дадат контрола врз нашите онлајн личности, но тие често се занемаруваат или погрешно се разбираат. Ќе ги истражиме овие поставки, фокусирајќи се на нијансите на тоа што може и што не може да се скрие од очите на јавноста. Не се работи само за одржување низок профил; се работи за тоа да бидеме свесни и проактивни за нашето онлајн присуство. Нашата цел овде е да станеме нинџи за приватност: незабележливи и под контрола. Додека истражуваме во сложеноста на функциите за приватност на Инстаграм, ќе откриеме колкава моќ имаме над нашата видливост на социјалните мрежи.

Зошто можеби сакате да ги скриете вашите следбеници на Инстаграм?


Можеби се прашувате зошто некој би сакал да го скрие бројот на своите следбеници или списокот на луѓе што ги следат. Постојат бројни причини кои ги мотивираат корисниците да бараат вакво ниво на приватност. За некои, тоа е прашање на лична безбедност, заштита од љубопитните очи или спречување на несакани контакти. За други, се работи за одржување на професионален имиџ, бидејќи сметките што ги следат или кој ги следи може да влијае на нивната репутација.

Во областа на влијателните и јавните личности, криењето на следбениците може да биде стратешки потег. Создава воздух на мистерија, па дури може да се користи за заштита на приватноста на нивната мрежа, која може да вклучува и лица од висок профил. Дополнително, поединците кои се свесни за приватноста можеби ќе сакаат да ги спречат конкурентите да ја анализираат демографијата на нивните следбеници за стратешки сознанија.

Освен тоа, социјалните медиуми можат да бидат значаен извор на анксиозност и стрес. Притисокот да се одржи одредена слика или споредбата со другите врз основа на бројот на следбеници може да биде огромен. Со криење на овие информации, можеме да ублажиме дел од тој притисок и да се фокусираме на уживање во платформата за нејзината намена: поврзување и споделување со други.

Како да ги скриете вашите следбеници на Инстаграм

За оние од нас кои сакаат да ги сокријат своите следбеници на Инстаграм, процесот е јасен, иако доаѓа со некои ограничувања. Најдиректниот начин да ги скриете вашите следбеници е да ја префрлите вашата сметка на приватна. Еве како се прави тоа:

 1. Отворете Инстаграм и одете до вашиот профил.
 2. Допрете на трите хоризонтални линии во горниот десен агол, што ќе го отвори менито.
 3. Одете во „Поставки“, потоа „Приватност“ и ќе најдете „Приватност на сметката“.
 4. Вклучете ја опцијата „Приватна сметка“.

Откако вашата сметка е приватна, само вашите следбеници можат да ја видат вашата листа на следбеници. Новите следбеници ќе треба да ви испратат барање за следење, кое можете да го одобрите или одбиете. Овој пристап не ја крие целосно вашата листа на следбеници - само ја ограничува нејзината видливост за вашите следбеници.

Сепак, што ако сакате да ја задржите вашата сметка јавна, но сепак да контролирате кој ги гледа вашите следбеници? Во моментов, Инстаграм не обезбедува функција за криење следбеници на јавна сметка. Единствениот начин да се постигне ова би било да се блокираат корисниците поединечно, што не е практично за повеќето.

Како да ги скриете вашите допаѓања на Инстаграм


Иако не можете директно да ги скриете вашите допаѓања на поединечни објави од други на Инстаграм, можете да управувате со видливоста на вашите активности поврзани со лајкувањето на содржината. Ова вклучува спречување на вашите следбеници да гледаат кои објави ви се допаднале. Ова е решението за одржување на одредено ниво на приватност околу вашите допаѓања:

 1. Одете на вашиот профил на Инстаграм.
 2. Пристапете до менито со допирање на трите хоризонтални линии и изберете „Поставки“.
 3. Одете до „Приватност“, а потоа „Статус на активност“.
 4. Оневозможете ја опцијата „Прикажи статус на активност“.

Со оневозможување на статусот на вашата активност, другите нема да можат да видат кога сте активни на Instagram или кога последен пат сте ја користеле апликацијата, што индиректно ја намалува видливоста на вашите допаѓања. Сепак, ова не спречува некој да ги види вашите допаѓања ако отиде на објава што ви се допадна и го побара вашето корисничко име меѓу листата на допаѓања.

Како да ја скриете вашата листа со следбеници на Инстаграм


Слично на криењето на вашите следбеници, прикривањето на вашата листа со следбеници на Инстаграм е исто така ограничено на поседување приватна сметка. Кога ќе ја направите вашата сметка приватна, списокот со сметки што ги следите е видлив само за вашите следбеници. Еве како можете да ја направите вашата сметка приватна, ако веќе не сте го направиле тоа:

 1. Посетете го вашиот профил на апликацијата Instagram.
 2. Допрете ја иконата од менито, потоа „Поставки“, а потоа „Приватност“.
 3. Свртете го прекинувачот за да ја овозможите опцијата „Приватна сметка“.

За оние со јавни сметки, следната листа останува видлива за сите корисници. Сепак, можете да управувате со кој се наоѓа на вашата листа што следи со селективно отстранување на следбениците, што индиректно влијае на тоа кој може да ја види вашата следна листа преку меѓусебни врски.

Можете ли да скриете кого го следите на Инстаграм?


Директниот одговор на тоа дали можете да скриете кого следите на Инстаграм е, за жал, не - не додека одржувате јавен профил. Инстаграм моментално не нуди функција која им овозможува на корисниците да ја сокријат својата листа со следниов начин од јавноста на отворена сметка. Единствениот непогрешлив метод за да се прикријат овие информации е со префрлување на приватна сметка, како што беше дискутирано претходно.

Важно е да се нагласи дека приватноста на платформите на социјалните медиуми често доаѓа со компромиси. Иако префрлањето на приватна сметка нуди поголема контрола врз тоа кој ги гледа вашите следбеници и списокот со следбеници, исто така ја ограничува можноста за откривање на вашата сметка и потенцијалот за зголемување на вашата публика. Ова е одлука што секој корисник мора да ја мери врз основа на неговите индивидуални потреби и цели на платформата.

скриј го твојот Инстаграм 2

Како да ги скриете вашите следбеници на Инстаграм без приватна сметка


Како што утврдивме, Instagram не нуди специфична функција за да ги скриете вашите следбеници без да се префрлите на приватна сметка. Сепак, постојат некои креативни стратегии кои може да се применат за индиректно да се одржи приватноста на вашите следбеници на јавна сметка:

 1. Редовно средувајте ја вашата листа на следбеници со отстранување на несаканите следбеници. Ова не ги крие вашите следбеници, но ви овозможува да контролирате кој е вклучен во него.
 2. Ограничете ги информациите во вашата био кои би можеле да привлечат несакани следбеници.
 3. Бидете селективни за тоа од кого прифаќате барања за следење, дури и на јавна сметка.

Секоја од овие стратегии бара континуиран напор и внимателност. Тоа е чин на балансирање помеѓу одржувањето на јавно присуство и заштитата на вашата приватност.

Како да го скриете вашиот активен статус на Инстаграм


Криењето на вашиот активен статус на Instagram е јасен процес и може да биде суштински дел од управувањето со вашата приватност на платформата. Кога го криете вашиот активен статус, другите не можат да видат кога сте онлајн или кога последен пат сте ја користеле апликацијата. Еве како да ја прилагодите оваа поставка:

 1. Отворете ја апликацијата Instagram и одете до вашиот профил.
 2. Допрете ја иконата од менито и одете во „Поставки“.
 3. Изберете „Приватност“ и потоа „Статус на активност“.
 4. Исклучете ја функцијата „Прикажи статус на активност“.

Со оневозможување на оваа функција, правите уште еден чекор кон станување нинџа за приватност со контролирање на информациите што другите можат да ги видат за шемите на користење на вашите апликации. Запомнете, ова исто така значи дека нема да можете да го видите статусот на активноста на другите.

Дополнителни поставки за приватност на Instagram


Покрај криењето на вашите следбеници, допаѓања и список со следбеници, Instagram нуди неколку други поставки за приватност што можат да ја подобрат вашата севкупна безбедност и контрола на платформата. Тие вклучуваат:

 • Контроли за коментари: можете да одлучите кој може да коментира на вашите објави, без разлика дали се тоа сите, само вашите следбеници, луѓето што ги следите или и вашите следбеници и луѓето што ги следите.
 • Контроли на приказната: можете да ги скриете вашите приказни на Инстаграм од одредени луѓе, па дури и да изберете кој може да одговара на вашите приказни.
 • Контроли на пораки: можете да контролирате кој може да ви испраќа директни пораки и дали барањата за пораки одат во посебно сандаче.
 • Контроли на ознаки: можете да управувате кој може да ве означува во објавите и исто така имате опција рачно да ги одобрувате ознаките пред да се појават на вашиот профил.
 • Контроли за спомнување: можете да ограничите кој може да ве споменува во нивните објави, коментари или приказни.

Запознавањето со овие дополнителни поставки и редовното прегледување на истите гарантира дека ќе ја задржите вашата приватност на интернет.

Заклучок: Станете нинџа за приватност на Инстаграм


Во нашето патување да станеме нинџи за приватност на Инстаграм, видовме дека иако платформата нуди неколку начини за контрола на нашата видливост, постојат јасни граници. Не можеме целосно да ги скриеме нашите следбеници или списокот со следење на јавна сметка, но можеме да преземеме чекори за управување со нашите поставки за приватност и да бидеме селективни за нашите интеракции.

Дигиталниот свет секогаш се менува, а платформите како Instagram може да воведат нови функции за приватност во иднина. Дотогаш, мора да ги користиме алатките што ни се на располагање за да ја заштитиме нашата приватност. Со разбирање и користење на поставките за приватност на Instagram, ние стануваме овластени корисници, способни да се движат низ пејзажот на социјалните медиуми со скришум и самодоверба.

Како што го завршуваме ова упатство, ве охрабруваме да ги прегледате вашите поставки за приватност на Instagram и да ги направите потребните прилагодувања. Запомнете, клучот за одржување на приватноста на социјалните мрежи е упорноста и будноста. Останете свесни, останете приватни и прифатете го вашиот нинџа за внатрешна приватност.

Ако ова упатство ви беше корисно и сакате да продолжите да ја подобрувате вашата приватност на социјалните мрежи, не двоумете се да побарате повеќе совети и трикови. Заедно, можеме да ја совладаме уметноста на онлајн приватноста и да ја преземеме контролата врз нашите дигитални животи.

Постојат неколку причини зошто некој би сакал да ги скрие своите следбеници на Инстаграм. Некои корисници можеби претпочитаат да ја задржат својата приватност и да ја ограничат видливоста на бројот на нивните следбеници на неколку избрани. Други можеби ќе сакаат да избегнат судење или проверка врз основа на бројот на следбеници што ги имаат. Дополнително, криењето на бројот на следбеници може да им помогне на креаторите да се фокусираат повеќе на квалитетот на нивната содржина, наместо на популарноста на нивниот профил.

Криењето на вашите следбеници на Инстаграм нема директно да влијае на вашиот ангажман или раст на платформата. Сепак, тоа може да го промени начинот на кој другите ја перцепираат вашата сметка и потенцијално може да влијае на нивната одлука да ве следат. На крајот на краиштата, квалитетот на вашата содржина, постојаноста во објавувањето и ангажманот со вашата публика се позначајни фактори за одредување на вашиот успех на Инстаграм отколку видливоста на бројот на вашите следбеници.

Од последното ажурирање, Instagram не нуди вградена функција за да го скриете бројот на вашите следбеници. Сепак, некои апликации или услуги од трети страни може да тврдат дека ја обезбедуваат оваа функционалност. Имајте на ум дека користењето на такви апликации или услуги може да ги прекрши условите за користење на Instagram и може да доведе до суспензија или забрана на сметката. Ако одржувањето на приватноста или намалувањето на акцентот на бројот на следбеници ви е важно, размислете да се фокусирате на создавање привлечна содржина и ангажирање со вашата публика наместо да се обидувате да го скриете бројот на вашите следбеници преку надворешни средства.